BioTowns

Dăunători şi boli la plante în zonele verzi ale Municipiului Timişoara
23.08.2013

                                             COMUNICAT 

 
Condiţiile climatice din ultimul timp au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la plante (arbori şi arbuşti ornamentali) din parcuri, scuaruri dar şi în grădinile particulare. Din numeroasele monitorizări efectuate pe raza municipiului Timişoara, s-a constatat reapariţia în număr mare a unui dăunător nou (Metcalfa pruinosa), dar şi o extindere accentuată a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului.

Metcalfa pruinosa este o cicadă polifagă, considerată potenţial dăunător pentru un mare număr de plante, deoarece se hrăneşte de pe mai bine de 200 de specii de plante lemnoase, în special ornamentale.

   
                                                                        Metcalfa pruinosa
                                              
Aceasta este o specie originară din estul Americii de Nord, larg răspândită în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Cuba. În Europa a fost semnalizată pentru prima dată în 1979 în Italia, pe diferite specii de arbori şi arbuşti ornamentali. Dovedind o capacitate de aclimatizare deosebită în absenţa prădătorilor şi parazitoizilor specifici, Metcalfa pruinosa s-a răspândit rapid în vestul, centrul şi estul Europei.

Conform monitorizărilor efectuate pe raza municipiului Timişoara, s-a constatat prezenţa acestui dăunător în Parcul Bucovina, Scuarul Păun Pincio, Scuarul Dacia, Str. Timiş, Parcul Copiilor, Grădina Zoologică Timişoara, Parcul Rozelor, Parcul Justiţiei, Parcul Catedralei, Piaţa Libertăţii, Centrul Civic, Parcul Central şi str. Bucureşti.

Prevenirea răspândirii se poate face prin stropiri în crapăturile scoarţei plantelor gazdă sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialişti în domeniu, însă, ţinând cont de numărul mare de plante gazdă, de capacitatea ridicată de migrare, de protecţia ceroasă a larvelor,  controlul chimic este dificil de realizat. Datorită rezistenţei ridicate a dăunătorului la substanţele uzuale folosite, se recomandă repetarea tratamentului o dată la cinci zile.

Eriosoma lanigerum – Păduchele lânos - corpul are o lungime de 2 mm, o culoare roşiatică sau maronie. Sunt ascunşi într-o substanţă eliminată în timpul creşterii lor, care este albă şi asemănătoare ca aspect cu lână, de aici provenind şi denumirea lor.
 
  
 
 
   
                                                      Eriosoma lanigerum – Păduchele lânos
 
Specia provine din America şi s-a extins şi în zonele noastre prin comerţul cu plante. Păduchii pot fi găsiţi pe pomii de măr, de gutui şi diferite tufe de trandafiri, diverse specii de arbuşti decorativi.

Plantele atacate pot fi recunoscute după substanţele albe asemănătoare bumbacului,  secretate de păduchii lânoşi, care sunt constituiţi în colonii. Drept consecinţă, apar pe ţesutul plantelor diverse excrescenţe asemănătoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de păduchii lânoşi.

Pentru evitarea unor aspecte neplăcute pentru cadrul natural al municipiului, Primăria Municipiului Timişoara îşi propune efectuarea în perioada următoare, a unor tratamente fitosanitare în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului prin aplicarea de insecticide aprobate de către Ministerul Sănătăţii.

Totodată, facem un apel la toţi cetăţenii, ca în cazul constatării apariţiei unuia dintre aceşti dăunători în unele zone verzi aparţinând domeniului public, să anunţe la dispeceratul S.C. "DERATON" S.R.L., tel. 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia de Mediu, tel. 0256/408366, 0256/408437.
           
 
                                                           VICEPRIMAR,
                                                           DAN DIACONU


Comunicatul de presă în format pdf.