Biotowns
Biotowns
Biotowns
Romanian Magyar English
Biotowns
Azi : 16.09.2021
   
L
M
M
J
V
S
D
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
         

Plantatie de 8 hectare de SALCIE ENERGETICĂ (Salix viminalis) realizata la Timisoara
19.12.2013

                                                            COMUNICAT DE  PRESĂ
 
Primăria Municipiului Timişoara a identificat în Zona Ciarda Roşie, o suprafaţă de teren de 8,11 hectare, aflat  în administrarea Consiliului Local, alocat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 68/03.08.2013 ca amplasament  pentru amenajarea de spaţii verzi.  Întrucât terenul este traversat de linii electrice aeriene, afectate de reglementări privitoare la  asigurarea de zone de protecţie, realizarea unor spaţii verzi şi amenajări peisagistice cu vegetaţie arboricolă sau arbustivă, ori ca spaţiu verde pentru recreere nu este posibilă. Totuşi există posibilitatea realizării unei amenajări cu vegetaţie arbustivă cu o înălţime mai redusă.
Municipiul Timişoara, prin Strategia privind schimbările climatice şi Planul strategic de acţiune privind combaterea, atenuarea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice,  are ca obiectiv major reducerea emisiilor de CO2 pe teritoriul Municipiului Timişoara cu cel puţin 20% până în anul 2020.
În vederea unei cât mai judicioase utilizări a terenului, luând în considerare anumite  caracteristici  fizice şi chimice care nu îl recomandă pentru amenajarea unor spaţii verzi (textură, permeabilitate a solului redusă, exces de umiditate), precum şi dedicarea acestuia într-un scop cât mai apropiat unui model de dezvoltare durabilă, s-a  considerat că,  autoritatea publică locală trebuie să fie un exemplu  în ceea ce priveşte abordarea unor culturi energetice de biomasă, prin realizarea pe acest teren a unei plantaţii de salcie energetică.
 
Salcia energetică (Salix viminalis) este o specie arbustivă ce creşte sub formă de tufă, a cărei lujeri ating o înălţime de cca 4 m, în condiţii de recoltare anuală. Are o creștere rapidă (de până la 3-3,5 cm/zi în perioada de creştere activă) şi o mare putere de regenerare, putând produce începând cu anul II-III de la plantare, în medie 30 tone de biomasă anual/hectar.
Salcia energetică se poate utiliza ca şi biocombustibil cu o mare putere calorică (~4900 Kcal/kg ~ 18-20 MJ/kg ~ 5,5 KW). De asemenea, se poate utiliza în industria lemnului şi hârtiei, în industria farmaceutică, în horticultură - pentru constituirea unor perdele de protecție, atât a culturilor cât şi a căilor de comunicație, la ameliorarea terenurilor degradate, etc. Din biomasă se pot obține  brichete şi peleţi.
Salcia energetică are capacitatea de a valorifica bine terenurile improprii altor culturi – în primul rând terenuri cu exces de umiditate,  dar şi terenuri degradate şi poluate. Cultura se poate exploata cca. 25 de ani. 
Edificarea unei plantaţii  vizează o succesiune de  operaţiuni agricole. Pregătirea terenului se realizează ca pentru orice altă cultură agricolă, plantarea s-a făcut în rânduri gemene la 75 cm. între ele, alternând cu intervale de 1,5 m. S-au utilizat ~ 13.860 butaşi/ha. Cultura se va întreţine curată de buruieni prin ierbicidare cât şi prin efectuarea de praşile mecanice şi manuale. De asemenea, plantaţia va beneficia de o fertilizare de bază şi fertilizări suplimentare odată cu lucrările de întreținere, cât şi după fiecare recoltare. Întreţinerea culturii curată de buruieni în special în anul I este esenţială pentru producţiile viitoare.
Începând cu anul II-III, în funcție de tehnologia aplicată, anual sau o dată la 2 ani, se va trece la recoltarea culturii sub formă de lujeri sau de așchii, manual sau utilizând combine autopropulsate sau tractate.
 
Informăm pe această cale timişorenii că, la data de 15.12.2013 s-a finalizat lucrarea de  plantaţie de salcie energetică (Salix viminalis), condiţiile condiţiile meteorologice ale ultimelor trei săptămâni fiind favorabile lucrărilor agricole specifice. Au fost utilizaţi 110.880  butaşi de salcie energetică aclimatizaţi,  proveniţi de la producători  autorizaţi.
Până în acest moment, cheltuielile pentru amenajarea plantaţiei de salcie energetică, s-au ridicat la 67.378 lei, sumele fiind asigurate din bugetul  local al Municipiului Timişoara. În cursul primăverii anului 2014, se vor realiza şi lucrările de ierbicidare.
 
Plantaţia de salcie energetică va contribui astfel la  o mai eficientă utilizare a terenurilor municipalităţii, la o nouă abordare locală privitoare la producerea de biomasă exploatată într-o manieră sustenabilă, care să fie utilizată ca biocombustibil, pentru producerea de energie, cu emisii scăzute de CO2.

                                                             PRIMAR,

                                                        NICOLAE ROBU


Comunicatul de presă în format pdf.


FOTOGRAFIILE AU FOST PUSE LA DISPOZIŢIE DE CĂTRE SOCIETATEA COMERCIALĂ "REBINA AGRAR"
S.R.L. GHILAD.                       Plantaţia de salcie energetică în anul I de vegetaţie                        Plantaţia de salcie energetică după formarea stadiului de masiv                       Plantaţia de salcie energetică după prima recoltare                       Plantaţia de salcie energetică în anul II de vegetaţie                       Plantaţia de salcie energetică în anul III de vegetaţie, după două recoltări                         Plantaţia de  salcie energetică - lot comparativ                     Plantaţia de salcie energetică iarnaS.C. "REBINA AGRAR" S.R.L. GHILAD -  prestatorul serviciilor de realizare a plantaţiei de salcie energetică.
Mai multe informaţii depre tehnologia culturii de salcie energetică (Salix viminalis), puteţi accesa AICIPlanul de situaţie a terenului din Ciarda Roşie, în suprafaţă de 8,11 hectare pe care s-a rtealizat plantaţia de salcie energetică

Înapoi   Printare

Ştire de ultimă oră!

29.09.2015 -  Concurs de fotografie cu ocazia Zilei Internaționale a Animalelor - 4 Octombrie 2015
Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, împreună cu Grădina Zoologică Timişoara, vă invită să luaţi parte la CONCURSUL DE FOTOGRAFIE organizat cu ocazia ZILEI INTERNAŢIONALE A ANIMALELOR, sărbătorită în data de 04.10.2015.
» detalii

23.08.2013 -  Dăunători şi boli la plante în zonele verzi ale Municipiului Timişoara
Dăunători şi boli la plante în zonele verzi ale Municipiului Timişoara
Condiţiile climatice din ultimul timp au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la plante (arbori şi arbuşti ornamentali) din parcuri, scuaruri dar şi în grădinile particulare. Din numeroasele monitorizări efectuate pe raza municipiului Timişoara, s-a constatat reapariţia în număr mare a unui dăunător nou (Metcalfa pruinosa), dar şi o extindere accentuată a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului.
» detalii

24.05.2013 -  30 Mai 2013 - Ziua Trandafirului în Parcul Rozelor
30 Mai 2013 - Ziua Trandafirului în Parcul Rozelor
Timişoara este cunoscută ca Oraşul florilor, Oraşul trandafirilor, Oraşul Rozelor. Inima municipiului este marcată de Parcul Rozelor, amplasat foarte aproape de punctul de reper al kilometrului zero. Parcul Rozelor are o istorie incredibilă şi doar eforturile unor oameni deosebiţi, eforturi depuse mai bine de un secol. Parcul Rozelor a fost realizat în anul 1918
» detalii

22.05.2013 -  Ziua Internaţională a Biodiversităţii sărbătorită în cadrul GREEN WEEK 2013 - CLEAN AIR FOR ALL
Ziua Internaţională a Biodiversităţii  sărbătorită în cadrul GREEN WEEK 2013 - CLEAN AIR FOR ALL
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Biodiversităţii, Primăria Municipiului Timişoara în colaborare cu două instituţii de învăţămând de prestigiu au organizat o acţiune ecologică. Acest eveniment se circumscrie evenimentelor satelit ale GREEN WEEK 2013, aprobate de către DG Environment a Comisiei Europene (ref.RO03), dedicate factorului de mediu AER, sub sloganul „CLEANER AIR FOR ALL”. Toate evenimentele timişorene care se vor desfăşura în cadrul GREEN WEEK sunt organizate sub titlul generic „CLEAN AIR – Mine, Yours, Ours – Timişoara 2013” şi sunt dedicate evidenţierii importanţei aerului, element vital pentru omenire şi biodiversitate.
» detalii

15.05.2013 -  Schimb de experienţă la Grădina Zoologică din Timişoara
Schimb de experienţă la Grădina Zoologică din Timişoara
În data de 15.05.2013, între orele 15.00 - 18.00, în incinta Grădinii Zoologice din Timişoara a avut loc un schimb de experienţă între studenţii Universităţii Purdue din Indiana / Statele Unite ale Americii, studenţii Univesităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi reprezentanţii Grădinii Zoologice din Timişoara.
» detalii

14.08.2012 -  Combaterea speciei invazive Ambrosia artemiisifolia
Combaterea speciei invazive  Ambrosia artemiisifolia
„Speciile invazive reprezintă o ameninţare majoră la adresa biodiversităţii. Având în vedere rapiditatea aclimatizării şi răspândirii acestora, măsurile adoptate de un stat membru pot să nu aibă nici un efect dacă ţările învecinate nu acţionează sau nu răspund în mod concertat. Consecinţele de natură ecologică, economică şi socială ale răspândirii speciilor invazive pentru ţările UE sunt serioase și necesită un răspuns armonizat. ” afirma dl. Stavros Dimas, Comisar UE pentru Mediu.
» detalii

28.05.2012 -  WATER IS VITAL - GREEN WEEK TIMISOARA 2012 - 22-25 Mai 2012
WATER IS VITAL - GREEN WEEK TIMISOARA 2012 - 22-25 Mai 2012
În acest an, Direcţia Generală pentru Mediu a Comisiei Europene a organizat la Bruxelles evenimentul GREEN WEEK, dedicate APEI, având ca slogan: “ The water challenge – every drop counts” – “Provocarea apei – fiecare picătură contează”. Cu ocazia acestui eveniment s-a organizat una din cele mai mari conferinţe şi expoziţii de promovare a politicilor de mediu europene, focusate pe factorul de mediu – APA. În acest context, Primăria Municipiului Timişoara, prin Direcţia de Mediu, în colaborare cu S.C.Aquatim S.A. Timişoara a organizat în perioada 22 - 25.05.2012 evenimentul “ WATER IS VITAL – GREEN WEEK 2012 - APA ESTE VITALĂ – SĂPTĂMÂNA VERDE 2012”, eveniment satelit al GREEN WEEK, aprobat de către Direcţia Generală pentru Mediu a Comisiei Europene.
» detalii

22.05.2012 -  INVITAŢIE LA ZIUA PORTILOR DESCHISE LA STATIA DE TRATARE A APEI BEGA - MIERCURI, 23 Mai 2012, orele 10.00 - 14.00
INVITAŢIE LA ZIUA PORTILOR DESCHISE LA STATIA DE TRATARE A APEI BEGA - MIERCURI, 23 Mai 2012, orele 10.00 - 14.00
Primăria Municipiului Timişoara şi Societatea Comercială AQUATIM SA vă invită la ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA STAŢIA DE TRATARE A APEI BEGA, situată în Timişoara, strada Miriştei nr. 1. Evenimentul se va desfăşura MIERCURI, 23 MAI 2012, ÎNCEPÂND CU ORELE 10.00 până la orele 14.00.
» detalii

15.05.2012 -  22- 25 Mai 2012 - SĂPTĂMÂNA VERDE 2012 - WATER IS VITAL - GREEN WEEK TIMISOARA 2012
22- 25 Mai 2012 - SĂPTĂMÂNA VERDE 2012 - WATER IS VITAL - GREEN WEEK TIMISOARA 2012
Municipiul Timişoara organizează în perioada 22-25 Mai 2012 evenimentul „WATER IS VITAL – GREEN WEEK 2012” / „APA ESTE VITALĂ – SĂPTĂMÂNA VERDE 2012”, eveniment satelit al GREEN WEEK, aprobat de către Direcţia Generală pentru Mediu a Comisiei Europene.
» detalii